Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn pigmentvlekken die met de jaren zijn ontwikkeld. De donkere vlekken komen over het algemeen pas op latere leeftijd voor. De vlekjes zijn vaak klein, vlak en donker(lichtbruin tot zwart van kleur) . De donkere vlekjes komen over het algemeen veel voor in het gezicht, hals en handen. Dat komt omdat deze plekken vaak aan de zon worden blootgesteld. De vlekjes komen voornamelijk voor op de huid die het meest aan de zon worden blootgesteld. Rug, handen, onderarmen, voorhoofd en schouders vallen hier ook onder.

ouderdomsvlekken, age spots, wat te doen tegen ouderdomsvlekken, ouderdomsvlekken voorkomen

Wanneer iemand last heeft van deze vlekjes dan kan dat het zelfvertrouwen aantasten, vooral omdat deze kwaal met ouderdom te maken heeft. Pigmentvlekken zijn in de meeste gevallen niet schadelijk. Echter wanneer een pigmentvlek of moedervlek van vorm en kleur verandert, dan kan het zo zijn dat deze agressief is zoals in het geval van melanomen. Laat de betreffende vlek dan altijd controleren door een huisarts.

Wat is de oorzaak van ouderdomsvlekken?

De grote boosdoener van donkere vlekjes is UV-straling van de zon. Pigmentvlekken worden veroorzaak door overactiviteit van melanocyten. De zijn de melanine producerende cellen in de onderste laag van de opperhuid. Melanine absorbeert UV-straling van de zon om zo de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden. Dit resulteert in de meeste gevallen tot gelijkmatige bruining. Bij pigmentvlekken en ouderdomsvlekken op latere leeftijd, is hier iets mis gegaan. We spreken dan van een verstoring van de aanmaak van melanine wanneer deze wordt blootgesteld aan zon.

Wanneer u de huid voor een langere periode aan teveel zonlicht blootgesteld, dan neemt de activiteit van de cellen toe waardoor er te veel melanine aangemaakt wordt. In zo’n geval ontstaan er ouderdomsvlekken op de gebieden die het meest zijn blootgesteld aan de zon. Dit zijn vaak het gezicht, handen en de hals.

pigmentvlekken verwijderen, pigmentvlekken bleken, pigmentvlekken behadelen

Ook worden de melanosomen minder gecontroleerd gereguleerd. Deze veranderingen verklaren dan de toename van ouderdomsvlekken op latere leeftijd bij mensen van boven de 40 jaar.

Ook speelt erfelijkheid een grote rol. Wanneer één of beide ouders ouderdomsvlekken hebben, is de kans heel groot dat de vlekken bij een volgende generatie ook voor zullen komen. In deze gevallen wordt altijd geadviseerd om goed voorbereid en beschermd de zon in te gaan. Dit kun je doen door het hele jaar door een dagcrème te gebruiken met spf erin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>